Deși câinele tău nu poate vorbi, este totuși un animal foarte comunicativ și își folosește întregul corp pentru a-ți transmite dorințele și nevoile sale.
Poate că nici o formă de comunicare corporală nu este mai potrivită pentru interpretarea greșită decât coada acestuia. Chiar și cei mai novici proprietari de câine știu că un câine poate comunica excelent prin intermediul cozii lui. Cu toate acestea, cunoașterea comunicării prin intermediul cozii poate fi ușor redusă la gândul că o coadă mișcătoarea unui câine echivalează cu un câine fericit.
Poziția joacă un rol esențial referitor la ceea ce poate simți câinele tău, chiar și atunci când coada câinelui tău este în mișcare. În cazul în care câinele este într-adevăr fericit și relaxat, te poți aștepta să își miște coada din
lateral în poziție neutră.
În acest caz, coada lui nu se va
opri prea sus sau prea jos.
S-ar putea chiar să ai șansa de a
vedea cum își mișcă fundul
sau tot corpul, în special dacă
are o coadă scurtă.
Dacă vezi o coadă care se mișcă
sus sau jos, câinele tău îți
transmite un mesaj diferit
- unul care
nu echivalează cu fericirea.
Când coada unui câine este
ridicată, înseamnă că este
în gardă și pregătit să se
confrunte cu orice
le-a atras atenția. Dacă coada se
arcuiește spre spate, ar putea
însemna că este gata să intre într-un act de agresiune.
În schimb, dacă un câine își lasă coada în jos, înseamnă că se supune. În funcție de cât de jos este coada câinelui tău, îți vei da seama cum se simte. Dacă se pare că este blocată la picioarele din spate, înseamnă că îi este frică. În cazul în care coada atârnând se ridică ușor, ar putea fi vorba doar de anxietate.
Uneori, poți observa cum coada câinelui tău îngheață brusc și se întărește. Acesta este un indiciu că dorește să devieze o amenințare în mod non-agresiv. Aceasta poate fi o reacție obișnuită atunci când străinii încearcă să-ți mângâie câinele – nu vrea să atace, dar preferă să fie lăsat singur.
Aşadar:
Deasupra orizontalei
Ridicată, ţeapănă şi nemişcată: evaluarea situaţiei pentru a determina dacă există vreun pericol; pregătit de conflict.
Ridicată şi bătând ţeapănă, ca un metronom: afişarea dominanţei şi dispoziţia de luptă.
Ridicată şi bătând ţeapănă, descriind un arc scurt: dornic de interacţiune prietenoasă cu un câine de rang similar, dacă acesta nu porneşte o luptă; poate indica interes sexual.
Bătând uşor într-un arc de cer larg: prietenos, interesat, entuziast.
Orizontală
Coada ţeapănă şi nemişcată, ţinută în continuarea corpului: interesat, evaluând situaţia, va urmări sau va alerga după obiectul de interes dacă acesta se retrage sau încearcă să scape.
Nemişcată: interesat, dar nu este încă dispus să înainteze.
Orizontală, dar cu vârful căzut: indecis dacă să se apropie sau să se retragă.
Sub orizontală
Bătând uşor: dispoziţie prietenoasă, dar lipsindu-i încrederea.
Strânsă şi pendulantă: lipsindu-i încrederea şi rangul, dar necombativ; va permite o abordare lentă, dar s-ar putea speria şi fugi dacă este grăbit.
Strânsă şi nemişcată: fricos, se va retrage dacă este abordat, ar putea muşca dacă este încolţit.
Coada strânsă, câinele întins pe o parte sau pe spate, posibil urinând: arătând supunerea completă faţă de un individ superior ca rang.
Urechile sunt un instrument esențial pentru comunicarea canină. Fără îndoială, acestea sunt și acea parte din corpul câinelui care este supusă variației de comunicare cel mai mult centrată pe rasă, deoarece în forma urechii câinelui există o mare variație naturală.
În cazul unui câine cu urechile ascuțite, cum ar fi un ciobănesc german, ar putea fi destul de ușor să interpretezi semnalele urechilor. Pe de altă parte, poate fi dificil să detectezi semnalele lăsate de un câine cu urechi lăsate, precum un dachshund.
Dar ca reguli de bază:
Ridicate, îndreptate spre înainte: interes puternic.
Ridicate doar parţial, îndreptate spre înainte: interesat, dar nu dornic să se apropie.
Ridicate doar pe jumătate, îndreptate spre lateral: interesat, dar îngrijorat.
Lăsate, îndreptate în jos sau înspre înapoi: îngrijorat, dorind să evadeze.
Lăsate, lipite de cap: alarmat sau fricos. Câinele ar dori să scape, dar s-ar putea să îi fie prea frică să se mişte; se poate repezi sau poate muşca dacă este abordat atunci când se simte încolţit.
Se spune că ochii sunt fereastra către suflet. În cazul câinilor, ochii lor pot oferi o imagine clară a ceea ce se întâmplă în creierul lor. Poate fi, de asemenea, singurul aspect al limbajului corporal care poate fi ușor de descifrat pe baza propriilor noastre indicii comportamentale.
De exemplu, un câine care te înfruntă poate face acest lucru pentru că vrea să știi că el este câinele alfa și că deține controlul.
Mărimea ochilor iti va oferi, de asemenea, un indiciu important despre ceea ce se întâmplă în capul câinelui tău. Dacă ochii câinelui tău par a avea dimensiuni normale, atunci el este într-o stare de spirit relaxată.
Dacă ochii par mai mici, este un semn
bun că îi este teamă sau este intimidat.
Dacă un câine se simte agresiv sau
stresat, ochii lui vor părea mai mari.
De asemenea îți poate arunca o privire
ochi în formă de semilună sau "ochi de
balenă", în sensul că va afișa o parte
sănătoasă a sclerei (adică porțiunea
albă a ochiului) în privire. Această privire înseamnă că își dorește spațiul său și că ar trebui să-l lași în pace deocamdată.
Câinii au expresii faciale similare cu oamenii, dar nu le folosesc în același mod.
Luați în considerare căscatul. Oamenii cască când sunt obosiți sau plictisiți, dar câinii căscă când sunt stresați. Potrivit lui Turid Rugaas, autorul cărții "Despre condițiile de vorbire cu câinii: semnale calmante", câinii folosesc căscatul pentru a se calma în situații tensionate și pentru a-i calma pe ceilalți, inclusiv pe stăpânii lor.
Se credea că căscatul este o modalitate de a alimenta aportul de oxigen din creier, dar știința nu a găsit încă nicio dovadă în acest sens. De asemenea, nu s-a demonstrat că căscatul trezește un creier obosit, chiar dacă căscăm cel mai mult când suntem plictisiți sau obosiți. Deoarece căscatul este cel mai probabil să apară într-o cameră caldă, se crede că are un anumit efect asupra răcirii creierului. Cu toate acestea, trebuie făcute mai multe studii în acest sens. Acum, se crede că căscatul este o formă de comunicare. Acestea sunt informații corecte, deoarece câinii par să caste atunci când sunt anxioși.
Linsul de buze este un alt limbaj al corpului câinilor pe care oamenii îl interpretează greșit. La fel ca oamenii, câinii își vor linge buzele după o masă delicioasă, dar o vor face și atunci când se simt anxioși. Uneori, mișcarea limbii este atât de rapidă încât este dificil de observat. Câinele nu semnalează dorința de a iți linge fața, ci mai degrabă un disconfort cu o anumită situație.
Cea mai confuză expresie facială este zâmbetul. Da, unii câini zâmbesc și, dacă nu sunteți familiarizați cu expresia, poate părea îngrozitor. De obicei, atunci când câinii își scot dinții, servește drept avertisment, de parcă ar spune „Uită-te la armele mele”. Este greu să greșești intenția agresivă a unui mârâit, mai ales atunci când este asociat cu un mârâit amenințător. Colțurile buzelor câinelui formează forma unui C, iar dinții din față sunt complet afișați.
Câinii zâmbitori își afișează și dinții din față, dar sensul este opusul complet. Cunoscută și sub numele de rânjet supus, această expresie se găsește adesea la un câine fericit cu o postură slăbită și zdruncinată. Atitudinea generală a câinelui spune: „Bună ziua, vin în pace”.