top of page

#cățelari #blănoși #PowerTogether

Hello hello, prieten #cățelar!!!

Încep prin a-ți scrie o poveste scurtă prin care vreau să înțelegi cum am ajuns să mă adresez prietenilor care au câini acasă cu termenul de #cățelar - ca o calitate, nicidecum ca un "defect"!...

Începuturi

Acum 20 de ani, în anul 2000, într-o primăvară caldă ca aceasta, am hotărât să trec de la "simplu" iubitor de câini, la un alt nivel, mai "profi", și am luat un câine de serviciu, în cadrul Poliției, o femelă de rottweiler, SARA.

Primul meu câine utilitar, care, în afară de a fi prietenul meu, mai avea și un scop practic: să ajute la îndeplinirea cu succes a unor misiuni în care era nevoie de sprijinul real al unui partener de încredere.

diplome sara.jpg

Un proiect pilot: challenge accepted!

Ce m-a intrigat în acel moment: în România existau câini de serviciu din această rasă, când cu toții eram obișnuiți doar cu prezența exclusivă a ciobăneștilor germani - cine nu îl știe pe comisarul Rex?!

De fapt, spre fericirea mea de atunci, a fost un proiect pilot la nivel național, și culmea, s-a întâmplat în Timișoara, fix unde mă aflam eu!

Nu mi-a venit să cred!! ????

A fost ceva WOW pentru mine și recunosc acum, după ani, că nu am fost chiar imparțial în acel moment, punând accent atât de mult pe aprecierea acestei rase și nu pe calitățile fiecărui câine, în parte...

Dar în același timp, a sunat ca o provocare, căci tot timpul mi-a plăcut să fac lucruri noi, acțiuni noi, să ies din zona de confort - având în vedere că primul meu câine oficial a fost rottweiler și la acel moment știam doar atât despre ei: că sunt "periculoși" ????

#CĂȚELARI

Nu știam mare lucru despre educație și dresaj pe atunci, tot ce știam era că am iubit câinii dintotdeauna, de mic copil, și când mergeam la bunici la sat, mă certau non-stop că îmi petrec toată ziua, de dimineața până seara, cu ei, plimbându-ne și aventurându-ne peste tot împreună!

Nu mă afecta cearta, căci îi vedeam cât de fericiți sunt, alergând pe câmpuri, și asta era tot ce conta cu adevărat pentru mine! ????

Tocmai de aceea nu am înțeles de ce mulți colegi aveau o atitudine negativă față de cei care aveam câini în dotare și, când vorbeau despre noi, se adresau, peiorativ, cu termenul de #CĂȚELARI.

Mi-am propus să promovez termenul #CĂȚELAR ca fiind iubitor de animale și să schimb semnificația de obicei peiorativă a cuvântului, în ceva bun, pozitiv, poate chiar... de ce nu? de laudă!

bottom of page